Sporazum s FESB-om: Ericssonu najbrže raste izvoz znanja

Bez autora
Apr 11 2010

Sporazum o suradnji kompanije Ericsson Nikola i Tesla i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) potpisali su u petak Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Tomislav Kilić, dekan FESB-a, i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, te su time dodatno učvrstili spone između znanosti i gospodarstva. S obzirom na to da Ericsson i FESB već godinama imaju dugogodišnju uspješnu znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju, ovaj sporazum još će više intenzivirati zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte, i to na području informacijsko-komunikacijske tehnologije, te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru. Unatoč krizi, nepovoljnom gospodarskom okruženju i ograničenim investicijama operatora, kompanija je zadržala financijsku stabilnost i profitabilnost te jake marketinško-prodajne aktivnosti na svim tržištima. Nastavljena su ulaganja u razvojne projekte te sačuvana radna mjesta, pa je čak i zaposleno 90 novih stručnjaka. Od 1,4 milijarde kuna prihoda, dobit prije oporezivanja iznosila je 127 milijuna kuna. Od 1,4 milijarde kuna, na račun izvoza znanja u 2009. uprihođeno je 423 milijuna kuna (oko 30 posto od ukupnih prihoda). Izvoz znanja nekoliko godina bilježi najbržu stopu rasta − u 2005. iznosio je 296 milijuna kuna.

Sporazum s FESB-om: Ericssonu najbrže raste izvoz znanjaSporazum o suradnji kompanije Ericsson Nikola i Tesla i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) potpisali su u petak Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Tomislav Kilić, dekan FESB-a, i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, te su time dodatno učvrstili spone između znanosti i gospodarstva.

Ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte


S obzirom na to da Ericsson i FESB već godinama imaju dugogodišnju uspješnu znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju, kazala je Kovačević, ovaj sporazum još će više intenzivirati zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte, i to na području informacijsko-komunikacijske tehnologije, te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru.

− Unatoč krizi, nepovoljnom gospodarskom okruženju i ograničenim investicijama operatora, kompanija je zadržala financijsku stabilnost i profitabilnost te jake marketinško-prodajne aktivnosti na svim tržištima. Nastavljena su ulaganja u razvojne projekte te sačuvana radna mjesta, pa je čak i zaposleno 90 novih stručnjaka. Od 1,4 milijarde kuna prihoda, dobit prije oporezivanja iznosila je 127 milijuna kuna. Od 1,4 milijarde kuna, na račun izvoza znanja u 2009. uprihođeno je 423 milijuna kuna (oko 30 posto od ukupnih prihoda). Izvoz znanja nekoliko godina bilježi najbržu stopu rasta − u 2005. iznosio je 296 milijuna kuna − objasnila je Kovačević.

Osigurana radna mjesta

Osim toga, Ericsson je lani prijavio i 329 inovativnih prijedloga, 96 ih je implementirano u inovativna rješenja, dok su četiri patentirana. Ključna uloga pri izvozu znanja u Tesli, kazala je, ima i njegov Institut za telekomunikacije, u kojem je zaposleno gotovo 600 visokoobrazovanih stručnjaka, njih čak 99 posto s visokom spremom, od kojih 340 u Zagrebu te čak 260 u Splitu, većinom inženjera elektrotehnike.

Tomislav Kilić, dekan FESB-a, zadovoljan je suradnjom koja će studentima omogućiti uključivanje u najsuvremenije tehnološke trendove i osigurati radna mjesta budućim stručnjacima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik